Geschiedenis van Ibiza

Ibiza staat bekend als een prachtig eiland met een hele hoop resorts en dat het dé feestbestemming is voor jongeren. Maar het eiland kent een hele rijke geschiedenis, maar waar (helaas) weinig van bekend is. Ruim acht miljoen jaar geleden is het eiland ontstaan doordat het boven de zeespiegel werd gestuwd. Onderzoekers schatten dat de eerste menselijke bewoning rond 5000 V.C plaats zou hebben gevonden, maar dit is nog niet bewezen. Wel zijn er opgravingen gedaan die uit 654 V.C komen. Toen stichtten de Feniciërs de huidige hoofdstad van Ibiza en gaven de havenstad de naam Ibossim.

 

Na enkele invasies verzwakte het Fenisische Rijk en kwam het eiland in handen van de Cartagenen en groeide het uit tot een belangrijke handelspost in het Middellandse Zeegebied, ook vanwege de strategische ligplaats. De belangrijkste exportproducten waren destijds zout, vissaus en wol. Toen Carthago oorlog had met de Romeinen was het eiland nog trouw aan Carthago, maar door de vele verliezen was Ibiza van kant gewisseld en beloofde het trouw te zijn aan de Romeinen. Na de val van het Romeinse Rijk werd Ibiza van de Moren. Het eiland kreeg een autonoom zelfbestuur. In 1479 werd bepaald dat Ibiza officieel tot zowel de Balearen behoorde als het Koninkrijk Spanje. Het eiland was destijds vaste prik voor zeerovers.

Vele jaren later pas werd het ontdekt door de toeristen. Rond de jaren ’60 à ’70 was dit ongeveer. Over de hele wereld kwamen veel hippies om te genieten van de zon, zee en de cultuur die Ibiza te bieden had. Ibiza werd daar wereldberoemd om, vooral vanwege de hippiebeweging. Hippies namen Ibiza over, hetzelfde deden de kunstenaars. Mensen kwamen bij het strand om te genieten van, dansen, te zingen en vooral was roken destijds heel belangrijk. Vandaag de dag is Ibiza vooral populair bij feestvierders en zonzoekers. Ook heeft Ibiza een bruizend nacht leven en een van de wildste feesten van de wereld!