De geschiedenis van Ibiza

Geschiedenis Ibiza

Ongeveer acht miljoen jaar geleden ontstonden de Baleaarse eilanden doordat de bodem van de oceaan boven de zeespiegel werden opgestuwd. De eerst bekende bewoners leefden er omstreeks 5.000 jaar voor Christus.

Van de eerste bewoning zijn weinig resten gevonden. Pas vanaf 654 voor Christus zijn de eerste historische gegevens opgeschreven. In die periode werd door de Feniciërs de huidige hoofdstad gesticht. Zij noemden de stad Ibossim, waar de huidige naam Ibiza van is afgeleid.

Omstreeks de 13e eeuw werd het gebied overgenomen door de christenen. De Arabieren die zich er voorheen hadden gevestigd werden door de Catalanen verdreven. In 1479 is bepaald dat het eiland zowel tot de Balearen als tot het Koninkrijk Spanje hoorde.

Piraten

Het eiland is eeuwenlang geteisterd door piraten. Deze piraten waren vooral uit op het roven van mensen. De piraten hebben destijds het buureiland Formentera een keer geheel leeggeroofd. Uiteindelijk is door de bevolking een soort van burgerwacht opgezet om als zeerovers de piraten te bestrijden.

Invloeden

Doordat het eiland op verschillende punten in het verleden is bezet door diverse volkeren hebben deze stuk voor stuk bijgedragen aan hoe het eiland tegenwoordig is. De invloed van de Arabieren is bijvoorbeeld nog goed te zien in de architectuur op het eiland.

Hippies

Vanaf de jaren 70 werd Ibiza een populair eiland voor mensen die op zoek waren naar de zon. De hippiebeweging was sterk vertegenwoordigd op Ibiza. Het eiland werd destijds bijna overgenomen door de hippies. Mensen kwamen op het eiland samen om te dansen, zingen en te eten. De plek had een inspirerende werking op veel kunstenaars. Nederlanders als Cees Nooteboom en Harry Mulisch gingen naar het eiland om inspiratie op te doen. In de jaren 80 verschoof de cultuur richting de dancescene en werd Ibiza een waar feesteiland waar jongeren komen genieten van drank, muziek en dansen.